Als begeleidingsteam willen wij samen met jullie op ontdekkingsreis gaan naar de Emmaus gemeente van de komende jaren. Als opwarmer leggen wij jullie elke zondag een vraag voor om over na te denken en met anderen over te praten en eventueel met de gemeente te delen. Dank voor ieder die met de opwarmers van vorige week aan de slag is gegaan. Op de website kunnen jullie lezen hoe gemeenteleden gereageerd hebben op de vorige opwarmers.

Vandaag de vierde bezinningsvraag.

Afgelopen zondag sprak ds. Post over de woorden van Jezus uit Johannes 6: “Ik ben het brood dat leven geeft”. Daarom als vierde bezinningsvraag: (Hoe) is Jezus voor jou brood dat leven geeft?

In onze groep hebben wij ook over deze vraag nagedacht en hier delen wij vast enkele van onze antwoorden:

Jezus brengt mij kennis, uitleg en voorbeelden van het geloof die bijdragen aan de basis van mijn dagelijks leven. Dit geeft mij een fundering/basis-vertrouwen waar ik op kan steunen en kracht en inspiratie kan halen.
Hierbij denk ik aan een zin uit het Onze Vader: Geef ons heden ons dagelijks brood en (direct hier achter) vergeef ons onze schulden. Dat is met elkaar verbonden. Zo delen wij in de lutherse traditie het brood en de wijn van het avondmaal met elkaar in de kring en houden elkaars handen vast. Zo worden wij bemoedigd en vernieuwd om onszelf te geven en met elkaar te delen.
Ik kan niet zonder het Brood dat (eeuwig) leven geeft. Het geeft mij hoop, het sterkt mij en laat mij de grote genade en liefde van God zien.
Ik zie het vooral als symbool voor iets dat je elke dag nodig hebt om geestelijk in leven te blijven...te leven zoals Jezus ons heeft voorgeleefd. Dat dat in 1 zin in het Onze Vader genoemd wordt met "en vergeef ons onze schulden..." heeft me aan het denken gezet. Het brood van Jezus is daarmee de dagelijkse "opdracht" kritisch naar je eigen handelen te kijken, fouten te erkennen, en eerlijk onder ogen durven te zien.


Wij hopen wij dat je meedoet, over de vragen nadenkt, je inspiratie de vrije loop laat, en je antwoorden met elkaar deelt en zo ‘kleur bekent’ waardoor het veelkleurig boeket van deze gemeente zichtbaar wordt.
Welke kleur wil jij toevoegen …?
Deze vraag zal ook op andere manieren met de gemeente gedeeld worden zoals op deze website. Reacties mogen weer naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gestuurd worden en zullen anoniem op de website gedeeld worden.

Reacties op de vierde bezinningsvraag: Welke kleur voeg jij toe? – 4

  • Jezus was een unieke, joodse man -verbonden met de Bron- die woorden met eeuwigheidswaarde gesproken heeft. Sommige van zijn uitspraken raken mij diep. Zij zijn brood dat leven geeft.
     
  • ‘Het brood dat Leven geeft’ staat voor mij niet zozeer symbool voor het lichaam en bloed dat Jezus voor mij gegeven heeft, maar veel meer voor de woorden die Hij heeft gesproken en die ik tot mij kan nemen. Met dat ‘dagelijks brood’, zoals ik dat zie, kan ik op welk moment dan ook terugvallen op de weg die Jezus met zijn woorden wijst, een weg die mij leidt naar innerlijke vrede, verdraagzaamheid naar anderen toe en zorgzaamheid voor de schepping.